Share

Külföldön élő magyarok élete – Tapasztalatok és kihívások

Az egyre inkább globalizálódó világunkban, egyre több magyar választja azt, hogy külföldön éljen és dolgozzon, változtatva ezzel hagyományos életmódját.

Azok az emberek, akik kivándorolnak otthonról, több okból is elhagyják az országot. Leggyakrabban gazdasági, oktatási és kulturális okok miatt döntenek így.

Az új környezet, a másik ország kultúrája, a nyelvi kihívások, az új emberi kapcsolatok ápolása, az elszakadás a családtól vagy az otthoni barátoktól, valamint a megfelelő otthoni érzések és kényelem hiánya néhány a sok kihívás közül, ami várja azokat, akik külföldön élnek. Azok az emberek, akik sikeresen alkalmazkodnak az új életmódhoz, általában vegyes érzelmekkel élik meg a változást. Ugyanakkor, ahogy telnek az évek, az életük is változik.

Egyesek könnyedén alkalmazkodnak az új élethez,

és hamar beilleszkednek az új környezetbe és a kultúrába, mások pedig nehezebb időszakokat élnek át. Az első időkben nehéz megszokni a kinti embereket, a nyelvi nehézségeket és az új társadalmi szabályokat. Egy új országba érkezve, az otthoni élethez képest, a legkeményebb feladat a nyelv tanulása lehet. Nagyon fontos, hogy az ember nyitott legyen a különböző kultúrákra, szokásokra és emberi értékekre, hogy sikeresen tudjon alkalmazkodni az új életmódhoz.

A szociális kapcsolatok fenntartása és az emberi kapcsolatok kialakítása sokkal fontosabb azok számára, akik a külföldi életstílust választják, mivel az a tartó pillarja lehet az új életben. Ha valaki egyedül él, akkor lényeges olyan lehetőséget találni, amely segít a kapcsolatépítésben és az új emberi kapcsolatok kialakításában. Ebben a személyes kapcsolatok létesítése nagyon fontos, hiszen ezek azok a kapcsolatok, amelyek támogatják a lelki egészséget is.

Külföldön élő magyarok számára, a legnagyobb nehézség nem feltétlen a távolság,

vagy az új ország kultúrája, hanem az otthoni kapcsolatok fenntartása. A család, barátok, ismerősök támogatása sokat jelent.

Az iskolai és munkahelyi környezetben a külföldön élő magyarok általában alacsonyabb státusszal rendelkeznek, mint amit otthonról hoztak magukkal. Azonban amint ugyanaz a szintet elérte, amit otthon hagyott, valamint képes volt megszokni az új embereket és a kultúrát, az ember elért egy bizonyos biztonságot.

Az elmúlt évtizedekben az internet számos új lehetőséget hozott az embereknek a távolból történő kapcsolattartásra, amelyek elősegíthetik a külföldön élő magyarokat a már meglévő kapcsolataik fenntartásában. A videochat, az instant messenger alkalmazások, a videohívások és a közösségi média lehetőséget ad arra, hogy az emberek személyesebb kapcsolatban álljanak egymással. A Skype, a Facebook, a Twitter vagy a LinkedIn lehetővé teszi, hogy az emberek tartós kapcsolataikat ápolhassák a világ minden tájáról.

Azonban még mindig arra van szükségük, hogy otthon érezzék magukat,

együtt lenni a családjukkal és barátaikkal. Ezeknek a kapcsolatoknak a megőrzése azonban nehéz, hiszen sokszor nehéz újabb és újabb helyzetet teremteni, hogy az ember ott legyen az otthoni eseményeken. Az ilyen kapcsolatok fenntartása nagyon fontos és nyugtató hatással van az emberre, hiszen az otthon melegsége az otthon illatai és az ismerős arcok jelentik a legnagyobb biztonságot.

Összefoglalva, a külföldön élő magyarok élete sok kihívással jár, azonban aki sikeresen az új élethez alkalmazkodik, számos előnyét élheti meg ennek. A családi kapcsolatokat fenntartó, nyitott és barátságos emberek, akik képesek megszokni a különböző kultúrákat, élvezni fogják a külföldi életet, és egy különleges élményekkel teli életet élhetnek, hogy aztán később hazatérjenek, hogy tovább élhessenek az otthonukban.

You may also like...