Share

A magyar filmművészet kiemelkedő alakjai

A magyar filmművészet hosszú, gazdag és sokoldalú múltra tekint vissza.

Számos kiemelkedő alakkal büszkélkedhetünk országunkban, akiknek munkái nem csak Magyarországon, de az egész világon elismertek és méltán híresek. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan mestert, akik a magyar filmművészet történetének meghatározó alakjai.

Budapesti művészmozi, Klotild Palota

Minden idők egyik legnagyobb hatású magyar filmrendezője, Béla Tarr, az aranykor költője, aki a magyar filmgyártás és az Európai filmkultúra fejlődésének egyik legfontosabb képviselője. A szürrealista hatásokkal tarkított filmjei az emberi kapcsolatok elmélyült kutatói, és az élet apró, jelentős pillanatainak megörökítői. Az életre szóló szerződés (1985), az Sátántangó (1994) és az A londoni fények (1988) című alkotásaival Tarr különös elismerést kapott Cannes-ben, Velencében és Berlinben egyaránt.

A magyar filmezés másik kitűnő alakja István Szabó filmrendező és forgatókönyvíró, aki 1981-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját az Mephisto – Az ördög álarcban című drámájával. A topikműveltség élesen ábrázolása számos filmjében megfigyelhető, mint például a Szindbád (1971), a Budapesti mesék (1976), a Mephisto (1981) vagy Az élet ára (1987).

További magyar filmrendezők, akik elválaszthatatlanok a magyar filmszektor történetétől:

Mészáros Márta, aki a Cannes-i filmfesztivál zsűrijének tagjaként egyaránt méltatta a Napszálltát és az Uber-t; mondhatni, hogy a magyar kortárs film egyik legnagyobb reménysége az L. Simon László által jegyzett A gyanú árnyékában (2013) című filmje, amit nagyszabású premier után nagy érdeklődés övezett. Ezenkívül Kárpáti György, Jancsó Miklós, Nemes Jeles László, Tarrósy István, Mesék Mészáros Márta és a Bengáli tigris, Beluzsárné Balla Mária mesefilmei is kiváló alkotások, melyek örökre beírták magukat a magyar filmművészeti történelembe.

Az ismert színészek, mint például

Koltai Lajos, Cserhalmi György, Nagy Ervin, Nachtmann Zsuzsa, Dunahegyi Gábor, Thuróczy Szabolcs és Berek Kati, csak néhány példa a hazai színésztársadalomból, akik művészi teljesítményükkel nagyban hozzájárultak a magyar filmművészet népszerűsítéséhez hazánkban és az egész világon.

Az elmúlt években a magyar filmművészet egyre jobban fejlődik, új, tehetséges alkotók sorakoznak fel a régiek nyomdokaiban, és újabb és újabb történeteket mesélnek el. A mostani generáció remélhetőleg olyan alkotásokkal örvendezteti majd meg a hazai és a nemzetközi közönséget, mint amilyenek tíz, húsz vagy akár ötven évvel ezelőtt megszülettek. Az biztos, hogy egyvalami nem változik: a magyar filmművészet nemzetközi hírnevével és művészi értékeivel az idő múlásával sem lehet vitatkozni.

You may also like...