Share

A magyar film története – az első évektől napjainkig

A magyar film története – az első évektől napjainkig

A magyar film története olyan gazdag és változatos, hogy szinte lehetetlen összefoglalni mindent egy rövid cikkben. Azonban, ahhoz hogy megértsük, miért is olyan fontos a magyar filmipar az ország kulturális örökségének részévé vált, érdemes visszanézni az első évekre és a magyar film kialakulására.

Az első évtizedek

A magyar filmgyártás története visszanyúlik 1896-ig, amikor is a Lumiere-testvérek bemutatták az első mozifilmet Budapesten. Az első magyar filmek azonban csak pár évvel később, 1901-ben készültek el, és főként dokumentumfilmek voltak. Az első játékfilmet, Az aranyásók életének mozzanatai címűt 1912-ben mutatták be, amelyet Gózon Gyula rendezett. Ezt követően a magyar filmipar virágzásnak indult, és a 20-as években már mintegy 150-200 film készült évente.

Az aranykor

Az 1930-as években indult el a magyar film aranykora, ekkor készültek azok a klasszikus filmek, amelyek máig élnek a magyar filmrajongók szívében. Ilyenek voltak például a Hyppolit, a lakáj (1931) vagy az Így szólt hozzám a doktor (1933). Ebben az időszakban különböző műfajokkal ismerkedett meg a magyar közönség, így születtek a vígjátékok, a kalandfilmek, de bőven voltak drámák és romantikus filmek is.

Az 50-es évek és az államosítás

Az 50-es évek eltörölték a magántulajdonú filmgyárakat, és az állami érdekek szerint irányították a magyar filmipart. Az állami irányítás ellenére azonban a magyar film továbbra is virágzott, és olyan klasszikusok születtek ebben az időszakban, mint például a Meseautó (1956) vagy Az ötödik pecsét (1976).

A rendszerváltás és utána

A rendszerváltás után a magyar filmipar sokat változott. Az államosítás megszűnt, és az új piac lehetőségeket teremtett az új generációk számára. A magyar filmgyártás újult erőre kapott, és az 1990-es évektől kezdve a magyar filmek nemzetközi díjakra is jelölést kaptak. Ilyen filmek voltak például a Kontroll (2003) vagy a Szabadság, szerelem (2006).

Ma a magyar filmipar különlegességét a sokszínűség és a függetlenség jellemzi, amely a közönséget és a kritikusokat egyaránt lenyűgözi. A magyar filmek nem csak a hazai közönséget, hanem a nemzetközi közönséget is egyre inkább maguknak köszönhetik.

You may also like...